субота, 21 листопада 2015 р.

"ЦЕ НАША ОКОПНА ПРАВДА" – ПРО "МАЙДАН ВІД ПЕРШОЇ ОСОБИ" ГОВОРИЛИ ДО ДРУГОЇ РІЧНИЦІ РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ

Книгу "Майдан від першої особи. 45 історій Революції Гідності" презентували напередодні другої річниці. Вечір відео і розмов, організований спільно з MediaHub, занурив учасників у спогади. 
Та всі співрозмовники так чи інакше приходили до того, чим є для нас сьогоднішніх Майдан, що він змінив у країні і людях.
 "Це наша окопна правда, яка стане, коли вiйна завершиться, новим нашим наративом", – наголосила письменницяОксана Забужко.
 Художник Андрій Єрмоленко переконаний – ми мусимо пам'ятати Майдан:
"Там зароджувалася нинішня армія. Влада вчила нас, як протистояти, як ставати сильнішими, як брати в руки зброю. На Майдані я побачив, як з митців перетворюються на воїнів. На Майдан ми йшли за справжністю. Найлегше сьогодні сказати, що Революція Гідності відбулася для того, щоб змінилися правлячі еліти. Насправді 1 грудня країна вийшла на війну. Ми вже тоді зрозуміли, що Росія проти нас розпочала війну. Зараз кажуть про розчарування. Ми ж не ображаємося на лікаря, якщо він діагностує в нас хворобу. Майдан поставив
діагноз цілій країні. Немає чого зневірюватися, потрібно продовжувати лікувати суспільство".
У рамках проекту "Майдан: усна історія" Українського інституту національної пам’яті та ГО "Фонд збереження історії Майдану" вже записано понад 500 спогадів. Вибрані з них склали книжку "Майдан від першої особи. 45 історій Революції гідності". Також деякі з цих спогадів увійшли до книги "Вогонь Майдану. Щоденник революції. 21 листопада 2013 – 22 лютого 2014", яку представляють у цей самий час у Варшаві.
Ця книга – результат півторарічної роботи, розповіла координатор проекту Тетяна Ковтунович.
"Коли Майдан ще стояв, співробітники УІНП ходили туди й записували спогади людей, а з літа 2014-го ми запрошували учасників Революції в Інститут і продовжували фіксувати їхню пам'ять про Революцію Гідності. Назбирали близько 600 спогадів. Книга представляє увесь спектр Майдану".
Актор і "голос Майдану" Євген Нищук нагадав: "Нам завжди дорікали, що незалежність нам легко далася. У 2013-му ми понесли страшні жертви. Більшість хлопців я знав особисто. Тепер суспільство каже: ми не так живемо. Вибачте, але ці хлопці вмирали не за тарифи на газ. Це була Революція Гідності".
"Ми побачили суспiльство iнших людей, а можливо перших. Людей з синьо-жовтими стрiчками. Тих, хто посмiхається i прагне кращого", – сказав Павел Боболовiч.

Немає коментарів:

Дописати коментар